Jak sdílet nastavení pokročilých segmentů, reportů a dashboardů v Google Analytics

Jak sdílet nastavení pokročilých segmentů, reportů a dashboardů v Google Analytics

Tým vývojářů analytického nástroje Google Analytics konečně vyslyšel časté prosby uživatelů. Pokud spravujete v Google Analytics více webů, určitě jste narazili na problém, jak jednoduše zkopírovat nastavení pokročilého segmentu z jednoho profilu do druhého, nebo jak zprovoznit stejný dashboard ve dvou analytických profilech, aniž byste museli vše naklikávat a zadávat dvakrát.

Nyní si už můžete zhluboka oddychnout. Od včerejška je totiž možné v rámci Google Analytics jednoduše sdílet pokročilé segmenty, vlastní vytvořené reporty a dashboardy. Implementace nastaveného dashboardu do pěti dalších profilů je nyní otázka pár minut. Pojďme se nyní podívat, jak celý proces sdílení probíhá. Veškeré zde uvedené informace se vztahují k nové verzi Google Analytics.

Sdílení nastavení pokročilého segmentu

Pokročilé segmenty v Google Analytics jsou základem pro jakoukoliv detailnější analýzu chování návštěvníků na webu. Nyní můžete jednoduše sdílet nastavení pokročilých segmentů s dalšími uživateli Google Analytics. Postup je následující. Otevřete si některý ze svých Google Analytics profilů a klikněte v pravém horním rohu na tlačítko Správce.

Google Analytics - Tlačítko Správce

Zobrazí se vám přehled aktiv pro daný Google Analytics profil. Klikněte na odkaz Pokročilé segmenty.

Google Analytics - Přehled aktiv

Na stránce s přehledem nastavených pokročilých segmentů si již stačí vybrat ten segment, který chceme sdílet a kliknout na odkaz Sdílet. Zobrazí se vám okno s URL adresou, kterou stačí zkopírovat a poslat (emailem, přes chat) komukoliv, s nímž chcete nastavení pokročilého segmentu sdílet.

Google Analytics - Sdílení pokročilého segmentu

Příjemce poté jen klikne na odkaz nebo si ho zkopíruje do adresního řádku prohlížeče. Otevře se mu okno, ve kterém vybere profil, do kterého chce pokročilý segment nahrát a nastaví název pokročilého segmentu. Po kliknutí na tlačítko Vytvořit pokročilý segment je nastavení segmentu uloženo v daném Google Analytics profilu.

Google Analytics - Přijetí sdíleného pokročilého segmentu

Sdílení nastavení vlastních reportů

Vlastní uživatelské reporty se využívají, pokud pro provádění analýz nebo prezentaci výsledků již nedostačují předpřipravené reporty v Google Analytics. V rámci vlastních reportů si můžete nastavit libovolnou použitelnou strukturu dat a odfiltrovat taková data, o která nemáte zájem. Chcete-li sdílet vytvořený uživatelský report, otevřete si svůj Google Analytics profil, ve kterém máte report nastaven, a klikněte na záložku Vlastní přehledy.

Google Analytics - Záložka Vlastní přehledy

V seznamu vlastních reportů si najděte ten, který chcete sdílet a klikněte na menu Akce a vyberte položku Sdílet.

Google Analytics - Přehled vlastních reportů

Stejně jako u sdílení pokročilého segmentu se vám následně objeví okno s URL adresou, kterou můžete komukoliv zaslat.

Google Analytics - Sdílení vlastního reportu

Adresát zprávy si bude moci daný report jednoduše nahrát do svého Google Analytics profilu, stejně jako tomu bylo u pokročilých segmentů.

Google Analytics - Přijetí sdíleného uživatelského reportu

Sdílení nastavení dashboardu

Pokročilé segmenty a uživatelské reporty byly již součástí předchozí verze Google Analytics. V nové verzi přibyla možnost nastavování dashboardů pro rychlý přístup k důležitým informacím. Na dashboard je možné přidat různé miniaplikace/widgety, které zobrazují potřebné informace ve vhodné formě. 

Sdílet vlastní vytvořený dashboard je velmi jednoduché. Stačí si otevřít svůj Google Analytics profil, ve kterém máte nastavený dashboard a kliknout na záložku Domovská stránka.

Google Analytics - Záložka Domovská stránka

Pokud máte více nastavených dashboardů, musíte z levého menu vybrat odpovídající dashboard, který chcete sdílet. Máte-li zobrazen potřebný dashboard, klikněte na tlačítko Panel sdílení.

Google Analytics - Tlačítko Panel sdílení

Objeví se klasické okno s URL adresou, kterou můžete komukoliv zaslat.

Google Analytics - Sdílení vlastního dashboardu

Stejný postup následuje také u uživatele, kterému jste URL adresu zaslali. Zobrazí si stránku na dané URL adrese, vybere si profil, do kterého chce dashboard nahrát, nastaví mu název a klikne na tlačítko Vytvořit přehled.

Google Analytics - Přijetí sdíleného uživatelského dashboardu

Závěrem

Tímto jsme si prošli všechny nové možnosti sdílení nastavení v Google Analytics. Neměli byste tedy již nyní mít problém nasdílet komukoliv vámi nastavený pokročilý segment, uživatelský report nebo dashboard. Stejně tak máte představu, jak nahrát sdílený segment/report/dashboard do svého Google Analytics profilu. 

Líbil se vám tento návod? Pokud ano, budu rád, když mi napíšete do diskuze pod článkem a budete sdílet tento článek na sociálních sítích.



Trackbacky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Chci být informován o nových komentářích k tomuto článku